אחת התכונות שמייחדות את השואב הרובוטי לעומת השואב הרגיל היא יכולתו לנוע במרחב באופן עצמאי. כל השואבים מסוגלים לנווט את דרכם ולהתגבר על מכשולים רגילים כמו ריהוט כבד וקירות. אבל יש כאלה בעלי כושר תמרון משופר המאפשר להם להתמודד טוב יותר עם מגבלות ומכשולים שונים שניצבים בדרכם. הנה כל האמצעים שמסייעים לשואב לנווט את דרכו במרחב. אחד או יותר מהם יתאימו לתנאי הבית שלכם.
סריקה ומיפוי: דגמים מתקדמים יותר מבצעים סריקה ומיפוי של אזור הניקוי על ידי מצלמות או קרן לייזר, ובכך נמנעים ממגע עם החפצים שנסרקו. זאת הדרך המתקדמת ביותר מאחר שהיא מונעת לגמרי מגע עם חפצים, והיא אידיאלית לבתים שבהם יש חפצים שבירים ועדינים דוגמת אגרטלים וחפצי נוי אחרים שעלולים להינזק ממפגש עם שואב.
קיר וירטואלי ופס מגנטי: בכל השואבים ניתן לתחום את אזור הפעילות של השואב או למנוע ממנו להתנגש בחפצים בדרך. אחד האמצעים הנפוצים הוא קיר וירטואלי או פס מגנטי. אלו הם התקנים אותם מניחים בקצב איזור הניקוי, למשל בכניסה לחדר אחר, והם מונעים מן השואב לחצות את קו הגבול לחדר.
ניתן לבצע בהם שימוש גם למניעת מגע עם חפצים מסוימים שעשויים להפגע במקרה של התנגשות עם השואב החרוץ. הקיר הווירטואלי מגיע עם השואב אבל ניתן לרכוש בנפרד יחידות נוספות למקרים שבהם נדרש יותר מאחד. בשואבים החדשים והמתקדמים יותר, ניתן להגדיר קיר וירטואלי ישירות באפליקציית השליטה על השואב, זאת לאחר שהשואב סורק וממפה את החלל.
אפליקציה ומדריך וירטואלי: אמצעי נוסף להגדיר תחום פעילות הוא מדריך וירטואלי, תכונה שמאפשרת להגדיר לשואב אזור ניקוי ספציפי באמצעות הגדרתו דרך האפליקציה המאפשרת את הפעלתו. מרבית שואבי האבק כיום מגיעים עם אפליקציה ייעודית המאפשרת לנצל אותם באופן מלא, כולל הגדרת תחומי פעילות, שעות עבודה (לדוגמה - ניקיון הסלון בעת שאתם בעבודה), הפעלה לנקודה ספציפית בבית ועוד.
חיישני פגוש: לצד אחת או יותר מהשיטות שהוזכרו לעיל, בשואבים מסוימים מותקנים גם חיישני פגוש, שתפקידם לרכך את עוצמת הפגיעה בריהוט ואביזרים עומדים אחרים. ברגע שהשואב נוגע בחפץ הוא משנה כיוון וממשיך בפעולת השאיבה.
מקור: Shutterstock
זיהוי מדרגות: רוב השואבים הרובוטיים כוללים את התכונה הזאת, שמונעת מהם ליפול במורד המדרגות בעיצומה של פעולת שאיבה.
התגברות על הפרשי גובה: אם יש הפרשי גובה קטנים בין מישורים שונים בבית בחרו שואב שמסוגל לצלוח את המעבר ביניהם בצורה חלקה. זה כולל גם מעבר בין הרצפה לשטיח. לרוב השואבים לא תהיה בעיה לעבור ממשטח כלשהו לשטיח דק, אבל אם מדובר בשטיח עבה, בחרו שואב שמסוגל לצלוח את המעבר. בחלק מהמפרטים הנתון הזה מופיע, או שאפשר לבדוק עם המשווק לפני הקנייה.
זיהוי כבלים: יש שואבים שמסוגלים לזהות כבלים חשמליים או גדילי שטיח ולהימנע מהסתבכות עמם.
גודל ומשקל: אם תרצו שהשואב שלכם ינוע מתחת לרהיטים בחרו דגם נמוך, בהתאם לגובה הריהוט בבית, ואם יש ריהוט רב ופריטים אחרים שעומדים על הרצפה, כדאי לבחור שואב קטן יחסית כדי שיתמרן ביתר קלות בין החפצים הרבים. כמו כן, לניוד קל ולאחסון נוח, יתאים שואב קל משקל וקטן ממדים.
רובם ככולם של השואבים מנקים אבק, לכלוך, שיערות וכן סוגי משטחים שונים, דוגמת מרצפות ופרקטים, רק כדאי לוודא שהשואב שתבחרו אכן עונה על הצרכים הספציפיים שלכם. למשל, יש שואבים יעילים מאחרים בניקוי פרקטים, כאלה שאינם שורטים או מותירים סימני חיכוך בזכות ציפוי גומי רך על הגלגלים והמבנה המיוחד שלהם.
תכניות עבודה: בכל שואב תמצאו לפחות שלוש תכניות עבודה, ובחלקם ארבע ואף חמש תכניות. הנה הן:
אוטומטי - במצב אוטומטי השואב מנקה את החדר באופן אקראי ואמור לכסות את כל האזור המיועד לניקוי. יש שואבים שפועלים ביתר שיטתיות מאחרים, ממפים את החלל ושואבים אותו בצורה וסדר מסוימים, בעוד בחלק מן השואבים קשה להבין את ההיגיון שמנחה את מסלול הניקוי שלהם.
אינטנסיבי - מיועד למצב של לכלוך יתר. אופן הפעולה במצב אינטנסיבי זהה לזה של אוטומטי, אבל עוצמת השאיבה גבוהה יותר ולעיתים מהירות השאיבה נמוכה יותר באופן שמגביר את כושר השאיבה והניקוי שלו.
קצוות/פינות - נועד לניקוי יעיל של קצוות ופינות באמצעות מברשת צדית שבולטת מעט מגוף השואב.
נקודתי - במצב נקודתי השואב מנקה אזור ספציפי שהוגדר לו.
לצד ארבע תכניות העבודה הנפוצות, דגמים מסוימים מציעים אפשרויות ניקוי נוספות. יש שואבים שמגיעים עם סחבה (mop) שנועדה לטפל בלכלוך בניקוי יבש או רטוב. דגמים בעלי תכונת חובט ומתאימים לניקוי שטיחים עבים. יש כאלה שמבטיחים לקטול את קרדית אבק הבית באמצעות מנורת UV, הבטחה שהיינו לוקחים בערבון מוגבל. פילטר HEPA שקיים בחלק מהדגמים מעניק רמת סינון גבוהה יותר ממסנן רגיל.
נפח מכל האיסוף: נפח המכל עשוי להיות שיקול משמעותי ככל ששטח הניקוי גדול וכמות הלכלוך גבוהה יותר. אם זה המצב, מומלץ לבחור שואב בעל נפח גדול ככל האפשר כדי שלא תצטרכו לרוקן אותו בתדירות גבוהה מדי. נפח המכל נמדד בליטרים ונע בשואבים השונים בין 0.25 ל-0.75 ליטר, כשהנפחים הנפוצים הם 0.6-0.4 ליטר.
זאת ההזדמנות להזכיר חיווי שימושי שקיים בשואבים רבים המציין שהשואב מלא ויש לרוקנו. החיווי חוסך את הצורך בבדיקת המיכל ומתריע בפני מצב לא רצוי של הפעלת השואב כשהמיכל מלא.
כל השואבים פועלים באמצעות סוללות נטענות. יש כאלה המתחברים לשקע באמצעות כבל לצורך טעינה, אבל לרובם מצורפת עמדת טעינה (נקראת גם עריסת טעינה או תחנת עגינה), שאותה ממקמים בנקודה קבועה בבית. מרביתם של השואבים גם מתוכנתים לחזור עצמאית אל נקודת הטעינה בסיום העבודה, ויש כאלה שמתוכנתים לחזור אליה לפני שהסוללה מתרוקנת, נטענים ושבים למקום שבו הפסיקו כדי לחדש את פעולת הניקוי והשאיבה.
משך פעולה רציפה של הסוללה משתנה בין הדגמים השונים, לכן אם יש לכם בית גדול, מוטב לבחור סוללה שמשך הפעולה שלה ארוך. במפרט הזמן הזה מצוין בדקות או בשעות, ויש יצרנים המציינים זאת באמצעות שטח כיסוי, למשל 100 מ"ר בטעינה אחת.
הזמן שלוקח לטעינה מלאה גם הוא תלוי בדגם, ונע בין שעתיים לחמש שעות.
כיום ניתן למצוא יותר ויותר שואבים שבנוסף לשאיבת האבק, יכולים גם להעביר ניגוב לח ברחבי הבית. המתקדמים ביניהם יכולים גם לשטוף ולקרצף את הרצפה. השואבים הללו מכילים מיכל מים בנוסף למיכל איסוף האבק, ומגיעים עם מברשת ומטליות ייעודיות. במידה ורוכשים שואב יבש/רטוב, חשוב לשים לב להוראות היצרן, כיוון שהעובדה שהשואב מכיל מים אינה אומרת שהוא יכול לשאוב רצפה רטובה והדבר עלול לקלקל אותו.
השואבים המתקדמים ביותר היום מגיעים עם עמדת ריקון אשפה שפועלת בצורה אוטומטית. בסיום השאיבה הרובוט חוזר אל עמדת הטעינה שמשמשת גם כעמדת ריקון, והיא פוטרת את המשתמש מהצורך לרוקן את השואב. ישנם גם שואבים שוטפים שכוללים עמדת ריקון ומסוגלים להחליף את המים המלוכלכים במים נקיים בשואב, תוך כדי פעולת הניקוי.
טווח המחירים לשואבים רובוטיים נע בין 800 לדגמים פשוטים ועד ל-4000 שקלים לדגמים מתקדמים ועתירי תכונות. האחריות על שואבים היא בין שנה לשלוש שנים. בחלק מהדגמים ניתנת אחריות נפרדת לסוללה לתקופה שבין חצי שנה לשנה, ויש יצרנים המפצלים את האחריות בין המנוע ובין השואב עצמו, לרוב שנה לשואב ושנתיים למנוע. בשל מורכבותם ורגישותם לתקלות מומלץ לבחור תקופת אחריות ארוכה ככל האפשר על כל השואב.