סקירת wisebuy - טלפון סלולרי Xtreamer Aiki 5
- עבודה רציפה ודי מהירה
- אנדרואיד 4, רוט ועדכונים שוטפים
- מסך גדול, בהיר וסביר בהחלט
- Dual SIM
- חיי סוללה טובים
- מצלמה גרועה
- קליטת Wi-Fi קצת חלשה
- מגושם וכבד
- המסך אינו אחיד (מגורען)
- הספיקר מעוות צלילים בעוצמה המרבית
בצניעות ושקיפות שאינן אופייניות לשוק, אקסטרימר הגדירה את הטלפון החדש שלה באופן ברור מאוד: מכשיר דגל עוצמתי – לא; סמארטפון ראוי במחיר זול שמסוגל להעניק חווית שימוש ראויה – כן. במבחן הבדיקות שלנו, נוכחנו לדעת שה-Aiki 5 עומד בכבוד ביעדים שהוגדרו לו. הוא לא יכול ולא רוצה להתחרות במכשירי הדגל, אבל למי שמחפש מכשיר גדול, שעובד היטב, ללא פשרות גדולות מדי (אולי חוץ מהמצלמה) ובמחיר שווה לכל כיס, המכשיר הזה הוא פתרון נאה עבורו.
למה לשלם יותר? עם סיסמה פופוליסטית קצת, אבל כזו שתופסת היטב בימי מחאה חברתית ומיתון עולמי, הציגה חברת אקסטרימר את סמארטפון הביכורים שלה, Aiki 5. בלי להתנצל, מצהירה החברה (המוכרת לכם יותר מעולם מזרימי-המדיה) שלא מדובר במתחרה לאייפון, לגלקסי ולמכשירי דגל אחרים, אלא במוצר שנועד לספק Value For Money בצורה הטובה ביותר.
ואקסטרימר הולכת על זה בגדול. במחיר של 200 יורו תוכלו בדרך כלל לרכוש מכשיר קטן וחלשלוש אצל המתחרות, אבל ל-Aiki יש מפרט שהוא יותר מסביר. הוא כולל מסך קפסיטיבי (5 נקודות מגע) בגודל 5 אינטש וברזולוציית 480x800, מעבד MTK6575 במהירות 1GHz, זיכרון RAM בנפח 512MB, מצלמת 5 מגה פיקסל ומצלמה קדמית נוספת לשיחות וידיאו, כל הקישוריות הרגילות (Wi-Fi, Bluetooth A2DP, GPS), נפח אחסון פנימי של 4GB (בפועל רק 2GB זמינים למשתמש) עם אפשרות לרחבה באמצעות כרטיס Micro-SD, וגם תכונה כמעט ייחודית של תמיכה ב-Dual SIM. מערכת ההפעלה היא Android 4.0.4 בגרסה מותאמת ומיוחדת (עליה נפרט בהמשך), שזוכה לעדכונים על ידי החברה.
המכשיר מושק בישראל על ידי רשת Bug, שהעניקה למכשיר תג מחיר הוגן מאוד ביחס לעולם של 999 שקלים. היינו סקרנים מאוד לגלות האם החברה עומדת בהבטחתה להעניק תמורה גבוהה ככל האפשר למחיר הזה, וכהרגלנו – ניגשנו לבדוק.
איכות הקול ושמע
(15% מהציון הסופי)איכות השיחה במכשיר בסך הכל טובה. הצליל באפרכסת ברור, אם כי העוצמה יכולה הייתה להיות מעט גבוהה יותר. כמו במכשירים גדולים אחרים שפגשנו (למשל ה-Note), הייתה לנו בתחילה בעיה למקם את האפרכסת כנגד האוזן, ובכל שיחה נאלצנו לבצע כמה שינויים בשניות הראשונות עד ששמענו כראוי. הספיקר שבגב המכשיר מספק עוצמה גבוהה, אך הוא מתעוות קשות בווליום המקסימלי שלו, הן בהשמעת מוזיקה והן בהשמעת הצלצולים. דווקא בעת שיחה הוא עושה עבודה סבירה לגמרי.
באופן חריג, אקסטרימר ציידה את המכשיר ביכולת הקלטת שיחות מובנית בחייגן. תוך כדי השיחה תוכלו ללחוץ על כפתור ההקלטה, וקובצי השמע יישמרו בתיקייה ייעודית.
השימושיות של תכונת ה-Dual-SIM יעילה ונוחה. בתפריט ההגדרות תוכלו להגדיר איזה סים יהיה אחראי על ביצוע שיחות, שליחת הודעות וגלישה (רק אחד מהחריצים תומך בגלישה סלולרית). בכל תוכנה הקשורה לטלפון, גדול החייגן, אנשי הקשר וההודעות, יופיע בחלק העליון מלבן קטן שמודיע לכן באיזה SIM אתם מבצעים פעולות כרגע.
בערכת המכשיר תקבלו זוג אוזניות פשוטות. עם אוזניות טובות יותר משלנו, ועם נגן מוזיקה מוצלח הכולל איקולייזר, קיבלנו סאונד טוב מאוד שהשביע לגמרי את רצוננו.
נוחות השימוש
(35% מהציון הסופי)אם חשבתם ש- Galaxy Note של סמסונג מגושם, חכו עד שתראו את ה-Aiki 5. מלבד השטח הרחב שהוא תופס בגלל המסך הענק, הוא גם כבד לפי כל קנה מידה (223 גרם) ועוביו 1.16 ס"מ. מדובר בממדים שמורגשים בהחלט, והם מנקודות התורפה של המכשיר. אם תשאלו אותנו, במשך שבוע השימוש שלנו במכשיר הסתגלנו די מהר לממדים האלה והם לא הטרידו אותנו במיוחד. בכיס הז'קט או מכנסיים שאינם ג'ינס המכשיר לא מפריע, אך יש להודות שבמכנסיים הדוקים מעט המכשיר מורגש היטב ומכביד. האחיזה בכף היד גבולית – לבעלי ידיים קטנות היא תהיה כמעט בלתי אפשרית, ובעלי ידיים בינוניות-גדולות יסתגלו אליה לאחר כמה דקות.
חלקו האחורי של ה-Aiki 5 שאול במובהק מה-Note הראשון של סמסונג, אם אותו גימור פלסטיק כחול-כהה ומחוספס, ואותה יחידת מצלמה בחלק העליון המוקפת במסגרת כסופה. מקדימה הוא מציג מראה סטנדרטי של זגוגית מקיר לקיר, מסך מגע גדול ולחצני מגע מתחתיו. את היקף המכשיר חובקת מסגרת דמוית-מתכת כסופה-כהה. הזכוכית שמעל המסך אינה מוגנת בחישוק הזה אלא ברצועת פלסטיק דקה יותר, ובמכשיר שקיבלנו כבר הייתה בה דפיקה בקצה העליון.
זהו מכשיר מגושם וכבד, אבל ממדיו נסבלים בהחלט בשימוש יומיומי. חלקו האחורי של ה-Aiki 5 שאול במובהק מה-Note הראשון של סמסונג, ומראהו הקדמי שגרתי
סט הלחצנים והחיבורים סביר לגמרי. לחצי הווליום מוקמים מימין המכשיר והם נוחים לתפעול; בתחתית נמצא שקט טעינה וסנכרון מסוג Micro-USB, ובראש המכשיר ממוקם לחצן ההפעלה וכיבוי. לא מזמן התלוננו שבמכשירים גדולים מיקום הלחצן למעלה אינו נוח (כמו למשל ב- LG Optimus 4X HD), אבל אקסטרימר הצליחה לעקוף את המכשול בכך שמיקמה את הלחצן לא בקצה הימני של ראש המכשיר, אלא בשליש השמאלי שלו. כך יוצא שכשאתם אוחזים במכשיר בכף יד ימין, האצבע המורה שלכם נמצאת בדיוק היכן שנמצא הלחצן, ואין צורך במאמץ כדי להגיע אליו.
מתחת למסך נמצאים לא פחות מ-5 לחצני מגע המוארים בלבן. מימין לשמאל, נמצאים שם לחצן חיפוש, חזרה, בית, תפריט וחיוג. נבצר מבינתנו מי צריך את האחרון, וגם לחצן החיפוש כבר מזמן נעלם מהנוף. עומס הלחצנים בתחתית מסרבל את ההתמצאות בהם ולא תורם מאומה.
כשרק שמענו על המכשיר לראשונה, היה לנו ברור שהמסך שלו יהיה הפשרה הגדולה ביותר בו. מדובר ברכיב יקר באופן משמעותי, וכדי להגיע לתמחור כה אגרסיבי, חששנו שהחברה תאלץ לשלב כאן מסך נחות במיוחד. למרבה ההקלה, אפשר לומר שיחסית לציפיות – הופתענו לטובה.
נתחיל בדברים הטובים: המסך ענק. ההקלדה עליו נוחה במיוחד, והגלישה גם כן. הרזולוציה שאינה גבוהה במיוחד גורמת לכך שהטקסטים גדולים יחסית, כך שאין צורך לאמץ את העיניים, להתקרב למסך או להגדיל את התצוגה כדי לקרוא בנוחות רבה מאמרים וכתבות באינטרנט. למרות החששות, צפיפות הפיקסלים לחלוטין סבירה, וטקסטים נראים היטב – לא מטושטשים ולא משוננים מדי. יתרון נוסף הוא תגובת המסך למגע, שמתבצעת במהירות וביעילות. המסך גם בהיר מאוד והצלחנו לצפות בו ללא בעיה מחוץ לבית.
על הצד השלילי, המסך סובל מצבעים אנמיים יחסית (אם כי לא נוראיים כלל), מזוויות צפייה בינוניות ומגרעיניות מורגשת. התמונה לא חלקה אלא "מפוספסת" בקווים דקים, וקל להבחין בזאת. כדי לקבל את האיכות המיטבית, עדיף לצפות במסך הזה ממרחק של חצי מטר לפחות. נקודה נוספת לרעתו של המסך היא בזמן התגובה האטי שלו, שכבר שנים לא פגשנו כמותו (נדגיש שמדובר בנתון Response time הקשור לתצוגה בלבד ולא לתגובה למגע). כשתזיזו את האצבע במהירות על המסך, או סתם תגללו באפליקציה כלשהי, תבחינו בבירור בשובל של עקבות אחר האובייקטים הנעים על המסך. לא תמיד זה נורא כל כך, אגב; באופן פרדוקסלי, בגלילה מהירה בתפריטים נוצר דווקא אפקט של גלילה חלקה ורציפה יותר בגלל השובל הזה.
צפיפות הפיקסלים לחלוטין סבירה, וטקסטים נראים היטב. תגובת המסך למגע טובה והוא בהיר מאוד. מנגד הצבעים לא אידיאליים וניכרת גרעיניות במסך
מבחינת ביצועים, כאן נוכל להרגיע אתכם: למרות המעבד עלום-השם והזיכרון הנמוך יחסית (512MB לעומת 1GB לפחות במכשירים רציניים כיום), אקסטרימר אייקי 5 מצליח לספק פעולה מהירה יחסית. בשום אופן לא הרגשנו שהמכשיר מעכב אותנו, אטי מדי בשימוש יומיומי או מתסכל, כפי שקרה במכשירים רבים אחרים שיצא לנו לבדוק. הגלילה ברוב המקומות חלקה מספיק, והאפליקציות הנפוצות נטענות ופועלות מהר. מן הצד השני, כשהמכשיר נאלץ להתמודד עם מיעוט הזיכרון, הוא נוטה לסגור אפליקציות ברקע כדי לפנות מקום, כך שכשתחזרו אליהן – הן תפתחנה מנקודת ההתחלה כמעט תמיד. בנוסף, כפי שהחברה מצהירה בעצמה, אין טעם לצפות לביצועים טובים במשחקים עמוסי גרפיקה – זה פשוט לא ילך.
מערכת ההפעלה במכשיר הוא נקודה מעניינת במיוחד. אקסטרימר הלכה פה על שיטת הגן הפתוח בכל המובנים. מדובר בגרסה מבוססת AOPS, שמזכירה את אנדרואיד הנקייה והבסיסית של גוגל במובנים רבים, אך עברה טיפול כדי לספק בידול עיצובי וגם פונקציונליות. היא מגיעה עם הרשאות Root, בעברית מלאה, וכוללת מראש שלל אפליקציות ישראליות לשימושכם, כמו גם 2 מקלדות בעברית. למי שחושש מ-Bloatware שמעמיס על הזיכרון, נרגיע שהאפליקציות הללו אינן נמצאות בתוך ה-ROM עצמו אלא רק מותקנות מראש, כך שתוכלו למחוק אותן בקלות על ידי הסרת-התקנה פשוטה.
אקסטרימר מתגאה בשיתוף פעולה עם אנשי פיתוח מפורום XDA הנודע, שסייעו לה לתכנן את גרסת מערכת ההפעלה. מי שהתנסה בגרסאות ROM מותאמות במכשירים אחרים, יזהה כאן כמה תכונות מוכרות כגון שורה ארוכה של מתגים ווילון ההתראות, אחוזי סוללה במחוון, Launcher מבית Apex (מומלץ לעבור ל-Nova Launcher משום שבו המעבר בין העמודים מהיר וחלק יותר), מסך כיבוי מורחב, גיבוי IMEI, החלפה בין הזיכרון הפנימי לחיצוני (SwapSD), גישה מהירה ל-Recovery ועוד. שמחנו למצוא גם את יישום Google Now, שנועד במקור למכשירים עם גרסת Jelly Bean אך הותאם איכשהו לגרסת ICS שבמכשיר הזה וגם עובד כראוי (אך לא מסוגל להתעדכן דרך חנות האפליקציות). בנוסף, החברה טורחת ומוציאה מפעם לפעם עדכונים לגרסת התוכנה. במהלך ימי הבדיקות הגיעה גרסה חדשה, כולל Changelog מפורט. תהליך ההתקנה היה קל וידידותי מאוד, אבל לאחריו המכשיר נתקע במסך הפתיחה ונאלצנו לבצע מחיקה מלאה (Full wipe) כדי שיחזור לפעולה. יש לקוות שהעדכונים הבאים יהיו מתחשבים יותר.
יוצרי ה-ROM של ה- Aiki 5 הרגישו חופשיים מאוד לשאול אלמנטים מגרסאות של מכשירים אחרים. למשל, צלילי נעילת המסך נלקחו מה- Samsung Galaxy S III, בין הרינגטונים הזמינים מצאנו את זה של iPhone (מרימבה) ומסך ה-Recent Apps, שמופיע בלחיצה ארוכה על לחצן הבית ומציג את האפליקציות האחרונות שהיו בשימוש, מעוצב ומתפקד באופן זהה לזה שיש במכשירי HTC האחרונים. נראה שהחברה אינה חוששת במיוחד מתביעות בנושא זכויות יוצרים.
בדף הפייסבוק שלנו תמצאו גלריה עם צילומי מסך שלכדנו עם המכשיר, המדגימות את ממשק המשתמש שלו.
יישומי מולטימדיה
(15% מהציון הסופי)Xtreamer Aiki 5 מצויד במצלמת 5 מגה פיקסל (עם אפשרות לאינטרפולציית תוכנה לעד 12 מגה פיקסל), הכוללת מיקוד אוטומטי ופלאש LED ומסוגלת ללכוד וידיאו ברזולוציית 1280x720.
מראש הוזהרנו שלא לצפות ליותר מדי מהמצלמה, אבל למרות הציפיות הנמוכות – עדיין התאכזבנו. המצלמה מפיקה תמונות שנראות קצת כאילו עברו אפקט של ציור-שמן; הן נעדרות פרטים כמעט לחלוטין. החשיפות והצבעים סבירים, אבל המראה הכללי של התמונות כה ירוד שהשימושיות של המצלמה הזו כמעט לא קיימת, למעט תיעוד חירום. דווקא צילום הוידיאו, שמתבצע בפורמט 3gp העתיק, טוב יותר. התנועה חלקה, והפירוט החסר הרבה פחות מורגש בסרטונים לעומת התמונות (אולי כי פשוט יש פחות זמן ואפשרות להתעמק כשהתמונה נעה כל העת).
לפניכם מספר תמונות המחשב שצילמנו עם מצלמת המכשיר. בדף הפייסבוק שלנו תמצאו גלריה עם תמונות הדגמה נוספות.
נגן המוזיקה המגיע עם המכשיר הוא Music של אנדרואיד, שמסוגל להתחבר למאגר המוזיקה שלכם בענן של גוגל, בהנחה ויש לכם כזה (בישראל השירות עדיין לא נתמך רשמית, אך יש דרכים פשוטות יחסית לעקוף זאת).
אין נגן וידיאו ראוי לשמו ב-Aiki, ולכן הורדנו את BSPlayer החינמית. באמצעותה הצלחנו להריץ קובצי MP4 ברזולוציית 720p ואפילו 1080p ללא גמגומים, אבל קובצי MKV ברזולוציות דומות קרטעו בכבדות, ואפילו חלק מקובצי DivX 480p לא התנגנו חלק מספיק. הפורמטים הנתמכים במוצהר הם MP4/AVI/3GP /RMVB, ו-MP3/WAV/eAAC במוזיקה.
גלישה וסנכרון
(15% מהציון הסופי)Aiki 5 תומך בגלישה סלולרית עד לקצב של 7.2Mbps. בנוסף ניתן לגלוש דרך קישורית ה-Wi-Fi, שתומכת רק בתקנים b/g ולא בתקן n המהיר. מבחינת תמיכה במפעילות ישראליות, המכשיר יפעל בכולן בזכות תמיכה ברשתות דור שני ובתדרים 850/2100 בדור השלישי.
מהירות הגלישה סבירה, אבל נופלת מהקצבים שהורגלנו אליהם במכשירי הדגל. על פניו אין סיבה לכך, משום שממילא הרשתות הישראליות אינן מגיעות בדרך כלל לקצבים המקסימליים בהם תומכים המכשירים, אבל נראה שרכיבי האלחוט ב-Aiki 5 מעט חלשים מהרגיל. במיוחד הבחנו בכך שקישורית ה-Wi-Fi אינה מסוגלת ליישר קו עם שאר המכשירים שלנו בבית; בסלון, המרוחק מטרים ספורים מהמקום בו נמצא הראוטר, כבר קיבלנו קצב גלישה אטי, ובמסדרון חווינו ניתוקים תכופים – בעוד שאר הסמארטפונים בבית המשיכו בגלישה רציפה ומהירה.
מעבר למהירות, הגלישה עצמה נוחה מאוד. כפי שציינו לעיל, המסך הענק והרזולוציה שאינה גבוהה מדי מאפשרים לצפות בטקסטים בגודל טוב. הגלילה בעמודים חלקה למדי, וביצוע הזום בצביטה מהיר וזורם. כל האפליקציות הרלוונטיות פעולות היטב, כולל Gmail בגרסה האחרונה ותוכנת דואר אלקטרוני המאפשרת הגדרת דואר ארגוני.
החיבור למחשב מתבצע בשיטת Mass storage (המכשיר מזוהה על ידי המחשב כמו כונן חיצוני) – נוח וקל.
מקלט ה-GPS עושה את עבודתו נאמנה, קולט לוויינים תוך שניות ספורות ושומר על קליטה רצופה לאורך כל זמן הניווט.
משך פעולת סוללה
(10% מהציון הסופי)אקסטרימר אייקי 5 מצויד בסוללת ליתיום-יון גדולה וחזקה, בקיבולת של 2200mAh. למעשה, לפי המידע שנמסר לנו, מדובר באחד הרכיבים היותר יקרים במכשיר הזה.
במבחן השימושיות היומיומי, הסוללה מחזיקה בכבוד את החומרה והמסך הגדול. היא סיפקה לנו ימי עבודה מלאים ללא בעיה, גם כשהשתמשנו רבות במכשיר לגלישה, שיחות וניווט. לאורך למעלה משבוע עם המכשיר, לא קרה שהסוללה נגמרה לפני שעות הלילה הקטנות, ובדרך כלל נותרנו ב-12 בלילה עם יותר מ-30% מעוצמת הסוללה.
עמידות
(10% מהציון הסופי)למרות מה שתחשבו (מכשיר סיני וכו'), Aiki 5 מציג איכות הרכבה וחומרים סולידית מאוד, שלא נופלת בהרבה, לפחות חיצונית, ממכשירים יקרים בהרבה. מכסה הסוללה מתחבר בחוזקה לגוף המכשיר, והוא עשוי פלסטיק איכותי. חלקי המכשיר האחרים מורכבים היטב, הלחצנים משדרים עמידות וכך גם החיבורים. מנגד, כפי שציינו לעיל, צדי המסך חשופים לפגיעות בשימוש לא זהיר, שכן חישוק המתכת מסביב לא מגן עליהם. המסך עצמו אינו מוגן בזכוכית גורילה או זכוכית מחוסמת אחרת, אבל המכשיר מגיע כשמותקן עליו מגן מסך איכותי.
כמה מילים על האחריות: אם תחליטו לנסות ולהתקין על המכשיר גרסאות ROM אחרות, אתם יכולים להיות רגועים – רשת Bug תמשיך לכבד את האחריות. יפה.
Aiki 5 מציג איכות הרכבה וחומרים סולידית מאוד. מכסה הסוללה מתחבר בחוזקה לגוף המכשיר, והוא עשוי פלסטיק איכותי. למסך אין זכוכית משוריינת אך תקבלו איתו מגן מסך