חוץ מאספרסו קצר או ארוך, ניתן להכין במכונת אספרסו מגוון משקאות על בסיס אספרסו, בהם קפוצ'ינו, לאטה ומקיאטו, להתענג עליהם בבית ולהציע לאורחים קפה איכותי כמו בבית קפה.
כיום ניתן למצוא מכונות שבלחיצת כפתור יפיקו ספל קפה, לאחר שטחנו את פולי הקפה, חלטו את הקפה הטחון ואף הקציפו את החלב. בקצה השני נמצאות המכונות הידניות, שפועלות על אותו העיקרון של מכונות האספרסו הראשונות מלפני מאה שנה. בתווך נמצאות המכונות החצי אוטומטיות, שהן הנפוצות ביותר ומתאימות לרוב המשתמשים, הן מבחינת המחיר והן בחוויית הכנת הקפה שהן מעניקות למשתמש הממוצע.
מדריך WiseBuy יסייע לכם לבחור את מכונת הקפה המתאימה, לפי השיקולים הבאים:
מכונות הקפה נחלקות לשלושה סוגים עיקריים – ידניות, חצי אוטומטיות, ואוטומטיות (או סופר אוטומטיות). בעיקרון, במכונות ידניות וחצי אוטומטיות המשתמש מעורב בתהליך הכנת הקפה, בעוד שבמכונות אוטומטיות כל תהליך הכנת הקפה נעשה בלחיצת כפתור. מכונות אלו כוללות תכונות מתקדמות רבות כולל ניקוי עצמי, והן בדרך כלל יקרות יותר.
חצי אוטומטית: מכונות חצי אוטומטיות אידיאליות לחובבי קפה שרוצים ליהנות מהחוויה שבהכנת הקפה, אך בלי הטרחה ורמת הדיוק והמיומנות שתובעת מכונה ידנית. המכונה מצוידת במשאבה חשמלית שמפיקה את הלחץ הרצוי להכנת המשקה.
בחלק מהמכונות החצי אוטומטיות הקצפת החלב מתבצעת בלחיצת כפתור, ובחלקן ההקצפה נעשית על ידי וסת בצורת חוגה ודורשת מיומנות מסוימת.
מכונות חצי אוטומטיות כוללות מגוון תכונות מתקדמות וחיוויים שונים בדמות נוריות או מסך קטן. המכונות האלה הן הנפוצות ביותר, הן בשל רמת המחירים הסבירה והן בזכות השליטה המסוימת שבתהליך ההכנה.
ידנית (בוכנה) – הבוכנה מחליפה למעשה את המשאבה החשמלית הקיימת ביתר הסוגים ומספקת את לחץ המים הדרוש לחליטת הקפה. מכונות אלו מתאפיינות בעיצוב קלאסי, או רטרו אם תרצו, שמזכיר את מכונות האספרסו הראשונות מתחילת המאה הקודמת. הן דורשות מיומנות גבוהה ומעורבות מלאה מצד המשתמש בכל תהליך הכנת הקפה. המכונות הללו אינן נפוצות, אך מהלכות קסם על חובבי קפה מושבעים, שבעבורם הכנת קפה היא פולחן ואמנות של ממש.
המכונות הללו חפות כמעט מכל שיכלול או תכונות מיוחדות. הן משלבות דוד מים חמים עם מחוון אנלוגי לציון הטמפרטורה ולחץ המים, והשליטה על הלחץ ועל זרימת המים נעשית באופן ידני באמצעות ידית-מנוף ארוכה. המכונות האלה יקרות מאוד אך בעלות נוכחות יוצאת דופן ומעניקות את חוויית הקפה האולטימטיבית.
אוטומטית/סופר אוטומטית: במכונות האלה תהליך הכנת המשקה אוטומטי ונעשה בלחיצת כפתור. יש מכונות שכוללות גם מטחנת קפה מובנית ותא אחסון לפולי הקפה. בחלק מהמכונות האלה ההקצפה נעשית על ידי המשתמש בדומה למכונות חצי אוטומטיות, ויש מכונות שגם מקציפות את החלב כחלק מתהליך הכנת הקפה.
המכונות הללו כוללות אפשרויות שונות, כמו קביעת סוג המשקה, כמות המים, חוזק הקפה, ובנוסף גם מפנות את שאריות הקפה למכל אשפה מובנה ומבצעות שטיפה וניקוי. המכונות הללו יקרות יותר והן מתאימות לאנשים שרוצים קפה טוב, במהירות ועם מינימום טרחה ומאמץ.
מכונות הקפה נבדלות זו מזו גם בצורת חומר הגלם שמוזן בהן – קפה טחון בתפזורת, פודים, קפסולות ופולי קפה. לכל אחת מהצורות השפעה על משך ההכנה ועל נוחות ההכנה, וכן על העלות של כוס המשקה.
קפה טחון בתפזורת: במכונות אלו המשתמש מזין קפה טחון למסנן החליטה ודוחס אותו באופן ידני. עלות הכנת ספל קפה בדרך זו היא הנמוכה ביותר, אך באופן יחסי שיטה זו פחות נוחה ובתום השימוש צריך לסלק את השאריות ולנקות את המסנן. רוב המכונות שעובדות עם קפה טחון בתפזורת יכולות לעבוד גם עם פודים. במכונות מסוימות נדרש מתאם מיוחד לפודים. יתרונן הגדול של המכונות הללו הוא בהיצע הרחב והמגוון של סוגי קפה שבהם ניתן להשתמש ובמחיר הנמוך של כוס משקה.
פודים: פוד הוא אריזת נייר חד פעמית חדירה למים, שמכילה כמות מדודה של אבקת קפה הדחוסה במידה הדרושה. עלות מנת קפה בשימוש בפודים מעט גבוהה יותר מעלות מנת קפה בתפזורת, אך זמן ההכנה קצר יותר וכרוך בפחות לכלוך.
קפסולות: קפסולה היא מכל חד פעמי אטום עם כמות מדודה של קפה טחון. זוהי שיטה נוחה ונקייה יותר וגם הנפוצה ביותר. לרוב, ברכישת מכונת קפה המיועדת לשימוש בקפסולות, הצרכן מתחייב למעשה לרכוש את הקפסולות של יצרן המכונה, אם כי לרוב המותגים הפופולריים ניתן לרכוש קפסולות חליפיות (חשוב לדעת שרשמית הן אינן נתמכות על ידי המותג ועלולות אף לגרום להסרת אחריות במקרה של תקלה בשל שימוש בקפסולה שאינה מקורית). בדרך כלל לא ניתן להשיג קפסולות של היצרן בכל חנות אלא בחנויות ייעודיות.
פולי קפה: במכונות בעלות מטחנת קפה מובנית משתמשים כמובן בפולי קפה. במכונות אלו ניתן להשתמש גם בקפה טחון בתפזורת.
בתהליך הכנת הקפה עוברים המים החמים בלחץ דרך הקפה הטחון. כדי למצות את טעם הקפה בצורה הטובה ביותר, חשוב שכמות המים הזורמים שתעבור דרכו תהיה קטנה ככל האפשר ושתשלב קיטור בתהליך. הדרך לעשות זאת היא להעביר את המים דרך הקפה בלחץ גבוה. תוצר נלווה של תהליך זה הוא שכבה הנקראת קרמה, שזהו קצף כהה וסמיך על פני המשקה, המעיד על איכות החליטה. לחץ המים נמדד ב-BAR, והלחץ הדרוש למיצוי הקפה הוא 9-8 בר. לחץ גבוה יותר גורם לחריכת הקפה ופוגם באיכותו ולחץ נמוך יותר אינו ממצה את מלוא טעמיו של הקפה.
על פי המפרטים הטכניים של מכונות הקפה, הלחץ ברוב המכונות הוא לפחות 14 בר, אך מדובר למעשה בלחץ המשאבה (נומינלי) ולא בלחץ המוצא של המים המיועדים לחליטת הקפה, שבכל מקרה אמור לרדת ל-9-8 בר. כך שאין להתרשם מהנתונים הגבוהים שעליהם מצהירים היצרנים.
נוחות השימוש קשורה ישירות לסוג המכונה ולדגם הספציפי אך גם להעדפות האישיות של המשתמש. מי שרוצה שליטה מסוימת על תהליך ההכנה יעדיף מכונה ידנית או חצי אוטומטית, תוך ויתור על כמה מתכונות הנוחות שמציעות האוטומטיות והסופר אוטומטיות.
מפרט טכני טוב יספק לכם מידע רב בנושא ויתאר לכם את סגולותיה ויכולותיה של המכונה, אך לא כדאי להסתפק בכך, אלא לגשת לחנות ולבחון אותה באופן אישי. יש חנויות מתמחות שגם יציעו לכם הדגמה מלאה.
התאמה למקום ומשקל המכונה: עד כמה שזה ישמע מובן מאליו, אל תשכחו להתחשב במקום הפנוי המוקצה למכונה, וקחו בחשבון מקום פנוי נוסף לאביזרים שבהם תשתמשו, כגון ספלים, קנקן החלב, אביזרי ניקוי וכדומה.
בהנחה שאינכם מתכוונים לנייד את המכונה כל הזמן וכי מדובר במכונה ידנית/חצי אוטומטית, מוטב שהיא תהיה כבדה יחסית, כדי שלא תזוז בקלות בזמן שאתם פורקים ומרכיבים את מסנן החליטה.
תפעול: במסגרת הבדיקה שתעשו בחנות אולי לא תוכלו להכין קפה ולחוות את כל התהליך, אבל השתדלו לבחון כמה שיותר אלמנטים שמאפשרת בדיקה כזאת. נסו את הכפתורים ואת הלחצנים השונים, בדקו אם הם נוחים לתפעול ואם מיקומם נוח לכם. פרקו והרכיבו חלקים כמו מסנן החליטה, מגש עודפים ומכל המים והתרשמו מהנוחות ומקלות הביצוע.
לוח הפיקוד: לוח הפיקוד של המכונה מורכב מכפתורים, לחצנים וחיוויים שונים. ככל שהמכונה מתקדמת וכוללת יותר פונקציות יהיו בה יותר כפתורים וחיוויים. בחלק מהמכונות, במקום נוריות חיווי, מותקן צג LCD, שהמידע שהוא מציג משתנה בין הדגמים השונים. יש כאלה שיציינו את מצב הפעולה הנוכחי ונתונים שונים כגון טמפרטורה וכדומה, וכאלה שיציינו נתונים רבים נוספים כמו מפלס המים הקיים, מלאי פולי הקפה ואפילו את מספר ספלי הקפה שהכנתם מהיום שקניתם את המכונה.
אפשרויות תכנות: מרבית המכונות האוטומטיות/סופר אוטומטיות כוללות אפשרויות תכנות שונות. מספר התכניות וסוגיהן משתנה מדגם לדגם. בין התכניות הקיימות ניתן למצוא בחירת סוג המשקה להכנה, קביעת חוזק הקפה, כיוון הטמפרטורה והפעלה עתידית, למשל שהמכונה תכין את הקפה בבוקר מיד לאחר ההשכמה.
הספק חשמלי: ככל שהספקה החשמלי של המכונה גבוה יותר זמן הגעת המים לטמפרטורה הרצויה יהיה מהיר יותר, הן לחימום המים המיועדים להכנת הקפה והן לצורך הפקת הקיטור להקצפת החלב. מומלץ הספק של 1000 ואט ויותר.
נפח מיכל המים: בחרו נפח מיכל שיהיה גדול מעט מכמות מנות הקפה שאתם מתכוונים להכין בכל פעם, אך לא גדול מדי. כדאי לדעת שקפה כהלכתו מכינים ממים טריים, לכן רצוי לא לקנות מכונה עם נפח גדול מדי רק כדי לחסוך בזמן ובטרחה הכרוכים במילוי חוזר של המכל. זכרו גם שמים שנשארים לאורך זמן במכל גורמים להצטברות אבנית ואף להתפתחות חיידקים.
טווח הנפחים נע בין
תצורת דוד המים: המים החמים שבדוד משמשים לחליטת הקפה וגם להפקת הקיטור הדרוש להקצפת החלב. במכונות הקפה ישנן שלוש תצורות לדוד המים – דוד בודד דו שימושי, דוד בודד עם מחליף חום (heat exchanger), ובמכונות מתקדמות ויקרות יותר מותקנים שני דוודים.
• דוד בודד, דו שימושי – מכונות כאלה כוללות דוד מים אחד ושני טרמוסטטים. טרמוסטט אחד שולט על טמפרטורת המים לחליטת הקפה, הטרמוסטט השני מכויל לטמפרטורה גבוהה יותר, כדי להפיק את הקיטור לצורך הקצפת החלב. במכונות כאלה לא ניתן לבצע את פעולת החליטה והקצפת החלב במקביל, וצריך לחכות לאחר החליטה שהמים יגיעו לטמפרטורה הרצויה כדי להקציף את החלב (או קודם להקציף ואז לחכות שהטמפרטורה תרד לצורך חליטת הקפה). המשתמש הביתי שאינו מרבה להכין קפה, יכול בהחלט להסתפק במכונה כזאת ולא להשקיע במכונה יקרה יותר.
• דוד בודד עם מחליף חום או מערכת כפולה – מבלי להיכנס לפרטים טכניים, במכונות עם מחליף חום או עם מערכת הידראולית כפולה ניתן לחלוט קפה ולהקציף חלב במקביל. אופציה זו חוסכת זמן בהכנת הקפה אך מייקרת את עלות המכונה. בשיטה זו תהליך הכנת הקפה מהיר יותר מאשר בדוד בודד דו שימושי, אך אטי יותר ממכונה בעלת שני דוודים.
• שני דוודים – במכונות נבחרות ויקרות יותר יש שני דוודים נפרדים, באחד מים חמים לחליטה, ובשני מים בטמפרטורה גבוהה יותר להפקת הקיטור. כך המכונה תמיד מוכנה וניתן להקציף את החלב במקביל לחליטת הקפה. בשיטה זו תהליך הכנת הקפה הוא המהיר ביותר וניתן להכין מספר מנות קפה ברצף במינימום זמן המתנה בין מנה למנה.
משטח חימום לספלים: באופן אידיאלי יש למזוג את הקפה לספל מחומם, זאת כדי למנוע ירידה של טמפרטורת הקפה. יש מכונות עם משטח חימום שעליו ניתן להניח 6-2 ספלים לחימום לפני הכנת המשקה. ללא משטח כזה יהיה עליכם לחמם בדרך אחרת או פשוט לא לחמם.
פיית המזיגה: במכונות מסוימות ניתן לכוון את גובה פיית המזיגה בהתאם לגובה הכוס שבשימוש. בנוסף יש מכונות עם פיית מזיגה כפולה המיועדת להכנת שתי כוסות קפה במקביל.
דוחסן (Tamper) מובנה: במכונות הידניות/חצי אוטומטיות המשתמש צריך לדחוס את הקפה הטחון בעזרת דוחסן ייעודי, שבדרך כלל נרכש בנפרד או מצורף למכונה. בחלק מהמכונות מותקן דוחסן מובנה שעשוי להקל על פעולת הדחיסה.
מסנן מים: בחלק מהמכונות מותקן מסנן למים שתפקידו לנטרל טעמי לוואי. יש שני סוגי מסננים – מתכלה, שאותו צריך להחליף אחת לכמה זמן בהתאם להוראות היצרן, ומסנן קבוע. מסנן קבוע עשוי לייקר מעט את עלות המכונה, אך העלות היא חד פעמית, לעומת רכישה קבועה של מסננים, ונחסכת הטרחה הכרוכה בהחלפתם.
מטחנת קפה מובנית: כל חובב קפה יודע שאין כמו קפה שנטחן זה עתה כדי להפיק קפה משובח וארומטי. מטחנת קפה מובנית קיימת בעיקר במכונות סופר אוטומטיות, אך כיום ניתן למצוא סוגים אחרים של מכונות עם מטחנה כזאת, או שניתן לרכוש אחת בנפרד. חשוב שלמטחנה יהיו כמה דרגות טחינה לצורך הכנת סוגים שונים של קפה.
מגש עודפים: כמעט בכל המכונות יש מגש לאיסוף עודפי נוזלים. קיבולת המגש משתנה בין מכונות הקפה השונות, ובחלק מהמכונות יש חיווי למצב המגש או חיווי מגש מלא. מומלץ לבדוק את נוחות ההרקה שלו.
המכונות עשויות מחומרים שונים או משילובים של כמה סוגי חומרים, כמו מתכת ופלסטיק. מכונות שעשויות מחומרים מתכתיים איכותיים כנירוסטה או פלדה הן בדרך כלל עמידות יותר ממכונות העשויות פלסטיק, ולרוב גם כבדות יותר, שזהו יתרון. כך נמנעת תזוזה לא רצויה של המכונה כשמופעל עליה לחץ, למשל בהרכבת מסנן החליטה.
נתון נוסף שמעיד על עמידות המכונה הוא מספר הכוסות היומי שניתן להכין בה. רצוי לבחור מכונה עם נתון מעט גבוה מזה שאתם נוהגים להכין.
במכונות רבות יש התראה על חוסר במים, ויש מכונות עם מנגנון הגנה מפני חוסר מים, שמפסיק את פעולת החימום במקרה שאין מים במכל. במכונות מתקדמות יש התראה המציינת כי הגיע הזמן לבצע ניקוי תקופתי של אבנית, ויש מכונות עם תכנית ניקוי אוטומטית של אבנית.
טווח המחירים רחב מאוד ותלוי במספר רב של גורמים, בהם סוג המכונה – ידנית, חצי אוטומטית ואוטומטית, ההספק החשמלי של המכונה, מידת הלחץ המרבי (BAR), מספר הכוסות היומי, החומרים שמהם היא בנויה ותכונות נוספות שקיימות בדגמים השונים.
טווח המחירים העיקרי למכונות ידניות/חצי אוטומטיות נע בין 300 ל-2,500 שקל, ומכונות בוכנה איכותיות יכולות להגיע ל-5,000 שקל ואף יותר.
מחירן של מכונות אוטומטיות מתחיל 300 שקל ויכול להגיע לכמה אלפי שקלים, תלוי בגודל המכונה.
מחירן של סופר אוטומטיות נע בין 3,000 ל- 10,000 שקל.
כדאי לבצע השוואת מחירים לפני קניית מכונת קפה.
אחריות על מכונת אספרסו היא בדרך כלל לשנה, לעתים ניתנת אחריות לשנתיים.
למידע אודות תקנות הגנת הצרכן לגבי שירות ואחריות למוצרי חשמל לחצו כאן.